Mijn oma zou zeggen: wat is dit jaar weer snel gegaan..
En hoe cliché het ook mag klinken, ik geef haar toch maar weer eens gelijk.

Want wat is er weer veel gebeurd, wat hebben we veel genoten, geleerd en af en toe ook wel een beetje geleden, nietwaar? 
Geleden onder de werkdruk, de hectiek van het gezin en hmm, ook wel een beetje onder de mening van anderen?

Ik kom hier op naar aanleiding van diverse gesprekken die ik voerde met mijn cliënten, in hun enorm leuke, inspirerende diversiteit.

Hoe vaak hoor ik niet dat iemand het thuis of aan vrienden/ vriendinnen niet durft te vertellen dat ze een ingreepje ondergaan die de tand des tijds wat remt, minder fraaie kenmerken wat verdoezelt of gewoon iets verandert waar we niet zo blij mee zijn..

Begrijp me goed: helemaal goed als je het voor jezelf houdt, want waarom zou je alles moeten delen en mag je niet lekker doen waar jijzelf zin of behoefte aan hebt?
 Maar, en ik spreek ook echt uit eigen ervaring, is de mening van anderen soms niet iets te belangrijk voor ons?

We zijn ten slotte allemaal weldenkende, intelligente mensen die behoorlijk goed kunnen bepalen wat goed voor ons is. Dagelijks ontmoet ik weer zulke leuke, sterke persoonlijkheden met verhalen waar ik van leer, bewondering voor heb. Met benijdenswaardige carrières of een sociaal leven waar ik een diepe kniebuiging voor zou willen maken.. Waarom lijken we dan toch zo onzeker over dit punt?

Misschien moeten we het gewoon leren. Zeggen dat je jezelf mooier vindt zonder frons, met een frisse teint, met iets vollere lippen of zonder die lijntjes boven je lippen. 
Vaak zegt het meer iets over de personen die het afkeuren: ze hebben mogelijk angst voor het onbekende, beelden van Donatella V doemen bij hen op, of is er gewoon afgunst?

Mijn voornemen voor het komende jaar is, mijn eigen pad te volgen. En zeker ben en blijf ik geïnteresseerd in de mening van anderen. Maar ik kan ook heel goed voor mezelf zorgen en weet waar ik blij van word.
Onder andere er goed uitzien.
 En nee, dat maakt mij geen hersenloos wezentje.

Zie jullie graag komend jaar en luister weer vol genoegen naar jullie mooie ervaringen en verhalen!

Willeke Kamphof

Maak direct een afspraak